Mallas Stenstugu

Den som vill bo på Bed and Breakfast och vill turista i Visby har bäst chanser att hitta något lite utanför staden. Inom och omkring murarna finns det fler vandrarhem och hotell än vad det finns bed and breakfasts. Mallas Stenstugu som ligger en liten bit utanför Visby har visserligen rum i hotellstandard – men faktum är att det är ett bed & breakfast.

Kom hit under säsong

I likhet med stora delar av restaurangbranschen, andra boenden och andra branscher som i hög grad livnär sig på turister, är Mallas Stenstugus öppettider något begränsade. Hit kan du komma först vid midsommar, och vill du istället komma under den senare delen av sommaren kan du inte göra det senare än i mitten på augusti.

Kommunikationer

Visby ligger endast en kvarts bilresa bort från Mallas Stenstugu. Visserligen går det utmärkt att bussen också – åtminstone om man är sugen på en promenad. Bussen från Endre tar bara en kvart till Visby, men promenaden till stationen tar ungefär en halvtimme. Väl vid slutstationen i Visby väntar förstås ytterligare promenad till det mål ni ska till.

Ska ni till exempel till Glassmagasinet nere vid hamnen kan ni räkna med ungefär 51 minuters resa. Om ni inte har funderat på att hyra bil ännu kan det vara läge att boka en (om ni inte tar med er egen förstås). Utan bil är det nog bättre att helt enkelt skicka ett glassogram till varandra och hämta ut dem på en närmare plats (eller bara hitta ett boende närmare Visby).

Planerar ni att vara mycket i andra delar av Gotland, till exempel Fårö, är det snarare boende på Fårö ni bör titta på. Avstånden på Gotland kan kännas långa – inte minst under sommartid när stora mängder turister trafikerar vägarna.

Oavsett rekommenderas dock starkt att man tar med sig bil. Bor man centralt i Visby och inte har något stort behov av att se övriga Gotland klarar man sig utan bil – annars kan det bli omständligt.

Olika rum

Mallas Stenstugu har två olika byggnader där gäster kan inhysas – Gamla skolan och Lilla Lägenheten.

Gamla skolan

Gamla skolan är den lite större byggnaden och består av ett trebäddsrum, ett fyrabäddsrum och fyra dubbelrum. Byggnaden har, förutom att ha varit en skola, också tidigare varit ett mejeri. Byggnaden ser typiskt gotländsk ut med sin vitputsade kalksten och är utrustad med moderna bekvämligheter. Alla rum har en egen ingång i markplan, golvvärme, pentry med mikrovågsugn, kyl, vattenkokare, TV och wi-fi.

Lilla lägenheten

I den lilla lägenheten finns tre dubbelrum. Även den här byggnaden ser typiskt gotländsk ut med sin kalksten och sin gula puts. Lägenheten är en del av större byggnad och bjuder på härlig utsikt över den gotländska landsbygden. Här använder gästerna ett gemensamt kök och badrum, där det sistnämnda är nyrenoverat.

Läs mer om Mallas Stenstugu här.